Owoce

Owoce

wtorek, 9 lipca 2013

[8] Karmel amoniakalno-siarczynowy

Dziś inny dodatek do żywności.
Pozornie nie jest tragicznie, chociaż na pewno nie jest zdrowo.
Niestety tylko pozornie. 
Ciężko dotrzeć do badań, ale takie są i trochę poprzeciekały do prasy. Zrobił je Center for Science in the Public Interest (CSPI) i nie są one różowe.

KARMEL AMONIAKALNO-SIARCZYNOWY - sól amonowa siarczynu karmelu, czyli E-150d.

Karmel ten jest barwnikiem. Syntetycznym, nie powstał w naturze.
Z przeprowadzonych badań wynika, że barwnik ten jest kancerogenny.
Powszechnie uważa się, że robi najwyżej krzywdę w żołądku i jelitach, pobudzając je do pracy, mogąc wywołać biegunki oraz nadpobudliwość.
Niestety to najmniejsze problemy.

Barwnik jest wszędzie. Koloryzuje się nim piwo, colę i inne napoje, syropy owocowe, dżemy, a co lepsze także mięso i uwaga - czekoladę! Tego ostatniego nie jestem już w stanie ogarnąć rozumem.

Po raz dziesiąty więc - czytajmy składy!
I nie jedzmy  niczego co ma E150d.


1 komentarz:

  1. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i proszę o więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.