Owoce

Owoce

środa, 24 lipca 2013

[17] Płatki owsiane na śniadanie

Proszono mnie o przykłady prostego, zdrowego jedzenia, dla dzieci i nie tylko.

Będzie o jedzeniu, nie tylko tym super hiper zdrowym, bo jadamy różne rzeczy. Także - o zgrozo! - sacharozę. :D
Ktoś mądry stwierdził kiedyś, że w temacie mleka bardziej wierzy krowi niż chemikowi. :)
Ja bardziej wierzę w trzcinę i buraka, niż w chemika. ;)

Ale do rzeczy...

***

Proste, konkretne, sycące i zdrowe śniadanie. Do przygotowania w pięć minut.

Potrzebne składniki:
- płatki owsiane
- opcjonalnie: cukier, miód, ksylitol, stevia czy co tam kto używa
- owoce sezonowe / żurawina
- dodatki: orzechy, ziarna itp. 

Płatki owsiane grube (Mogą być górskie, ja uwielbiam takie grubasy z Aldika, w żółtym opakowaniu. Są boskie, a kosztują śmieszne pieniądze.) umieszczam w miseczce i zalewam wrzątkiem do przykrycia. Na miseczkę kładę spodek i biorę się za krojenie owoców.


Mogą być banany, jabłka, ja uwielbiam z truskawkami, brzoskwinią.
Sprawdziły się też jagody (borówki wyszły nieco mdłe), połówki czereśni, soczyste, dojrzałe wiśnie, maliny. 
Poza sezonem na topie jest żurawina. Tyle że wtedy zalewam ją razem z płatkami, bo jest sucha, czasem zbyt sucha.
Do słodkich owoców nic nie dodaję.
Do żurawiny, jabłka, trochę cukru trzcinowego albo miodu, wedle gustu.

Po paru minutach płatki napęcznieją, ale nie będą ciapate, jak po gotowaniu.
I co ważne - mają niski indeks glikemiczny. Tzn. niski... niski to ma czosnek. ;) Mają dobry indeks glikemiczny, tak powiem.
IG płatków wzrasta wraz z obróbką (dlatego nie polecamy płatków błyskawicznych, są już wstępnie obrobione), zdrowsze są płatki po prostu namoczone, im dłużej je gotujemy, prażymy, opiekamy, tym IG wyższe. Jeśli chcemy uzyskać najniższe IG z możliwych, zalewamy płatki letnią wodą wieczorem, a rano jemy.

Do tych napęczniałych płatków dodajemy owoce, resztę preferowanych "śmieci" i jemy. :)
Nie polecam jeść płatków całkiem na surowo, żołądek może nie być zachwycony. 


***

Do takiego zestawu można dodać:
- ziarna siemienia
- ziarna słonecznika
- migdały (uwielbiam płatki migdałowe) 
- pokrojone orzechy różnego rodzaju
- jogurt naturalny
- twarożek

Wielbicielom nutelli (fuj) polecam dodać gorzką czekoladę, drobno pokrojoną. Ewentualnie dosłodzić ją miodem. Będzie na słodko, a o niebo zdrowiej niż po posmarowaniu pieczywa tym kakaowym olejem palmowym.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.