Owoce

Owoce

środa, 21 sierpnia 2013

[35] Czerwień allura

Czerwień Allura - czerwony barwnik azowy o symbolu E-129.

Posiada również nazwy "czerwień allura AC" albo "czerwień allura 2G".
Niestety głównie barwnik spożywczy. Służy do kolorowania napojów różnego rodzaju, oranżady np., ciast, ciasteczek, galaretek, herbatników, żelków, cukierków, kolorowych płatków dla dzieci, a nawet kasz.
Stosowany także w kosmetyce, głównie do barwienia pomadek, oraz w farmacji, najczęściej jako otoczka tabletki (konia z rzędem temu, kto mi wyjaśni po co). 

Wysoce alergizujący, jak wszystkie barwniki azowe, niewskazany u osób uczulonych na salicylany, wpływa na płodność zwierząt (niestety  nie można zrobić badań na ludziach), kancerogenny. Badania wykazały, że u zwierząt wywołuje nowotwory, głównie pęcherza.

Zakazany w niektórych krajach: Danii, Francji, Szwecji, Szwajcarii, Niemczech i Belgii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.