Tartrazyna to żółty barwnik spożywczy, azowy o symbolu E-102.
Czasem ukryty pod nazwą "żółcień spożywcza", z dodaną cyferką "5", lub bez.
Barwnik dodawany do napojów, cukierków, żelków, zup w proszku, sosów, likierów, dżemów, sztucznych miodów, musztard, ciastek (nawet do herbatników), a także do kukurydzy i groszku w puszkach (?!).
Stosowany w kosmetyce i jako barwnik do materiałów.
Uwalnia histaminę, jest więc alergizujący, zakazany u osób uczulonych na salicylany oraz u astmatyków. Powoduje skurcze macicy, może wywołać poronienie.
Nie powinien być stosowany w produktach dla dzieci. Powoduje pobudzenie, trudności w skupieniu uwagi, problemy z koncentracją, daje objawy ADHD.
Nawet u osób nie będących alergikami może wywołać wysypkę skórną, bóle głowy, objawy depresji, bezsenność itd.
Barwnik z dolnej półki, tani, stosowany bardzo powszechnie, także w tych najtańszych produktach, zamiast innych droższych i lepszych barwników żółtych, np. zamiast kurkumy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.