Owoce

Owoce

poniedziałek, 16 września 2013

[49] Bakoma Premium, jogurty

Czasem zdarza mi się kupić jogurt.
Coraz rzadziej, bo składy tych produktów coraz bardziej mnie przerażają.
Ale jednak...

Parę dni temu trafiłam na Bakoma Premium - jogurty w kilku smakach.




Zawierają cukier, skrobię, żelatynę, szału więc nie ma.

Ale nie ma też konserwantów, trujących barwników, niebezpiecznych zagęstników typu karagen.
Barwione naturalnie barwnikami roślinnymi (marchew, burak, aronia itp.)

Dwie uwagi:
- betanina zawiera azotany, więc nie nadaje się dla dzieci;
- barwniki naturalne z klasy flawonoidów (antocyjany) nie nadają się do diety ciężarnych; klik

Na piątkę może nie zasługują, ale mogło być gorzej i zwykle jest tak właśnie na naszym rynku - duuużo gorzej. Dla przykładu - to najlepsze (jakkolwiek to brzmi) jogurty w moim pobliskim sklepie. Pozostałych nawet nie mam ochoty omawiać, taki szajs.

Jak dla mnie: 4!
Zasłużona. Za konsekwencję. Za to, że inny smak nie oznacza większego syfu niż mają jego koledzy, co często widuję w tej branży. Kupuję jogurt brzoskwiniowy i jest znośnie. Potem kupuję jagodowy, a tam błękit brylantowy... Tu tego nie ma. Cała seria robiona jest wg tej samej modły.




2 komentarze:

  1. skrobia modyfikowana czyli adypinian diskrobiowy, to skrobia poddana reakcji z bezwodnikiem octowym i kwasem adypinowym. Bezwodnik octowy to chemiczny związek o bardzo silnym zapachu octu, który używa sie w produkcji włókien sztucznych i błon filmowych. Kwas adypidowy to związek chemiczny otrzymywany przez utlenianie cykloheksanolu używany do produkcji nylonu. Fajnie nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo fajnie jak w wielu innych przeróbkach. Choćby ratyfikacja cukru, czy oleju...

      Podobnym procesom poddane są różne inne produkty.

      Usuń

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.