Owoce

Owoce

środa, 13 listopada 2013

[51] Miód bez miodu?

Jak kupić miód, który zawiera miód?

Przeczytać etykietę.
Jeśli stoi tam "mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej" - uciekać.
Jeśli miód wygląda jakby składał się z kaszy jaglanej - uciekać.

***

Zasada nr 1: kupujemy miód tylko z pewnego źródła.
Zasada nr 2: kupujmy miód tylko krajowy. Jak koniecznie musimy, to Unijny. 

***

Jakiś czas temu kupiłam miód. Spieszyło mi się, więc kupiłam w sklepie osiedlowym, żaden tam eko.
Skusiłam się etykietą "Spiżarnia Natury". Jak natury, to nawet nie przeczytałam co z tyłu. Natura to natura, w końcu, jakby nie patrzeć.

Nie wiem co jest w środku, ale to coś po miesiącu zaczęło krzepnąć (krystalizacja miodu  jest naturalna, więc się nie przejęłam). Używałam do ciasta górę (nie jadam bezpośrednio takich miodów), a dół coraz bardziej się ścinał.
Zaniosłam toto do pracy, żeby sobie było rezerwowo do herbaty i tam o tym zapomniałam na trzy, cztery miesiące.

Otwieram i bum - kamień. o_O
Wiem jak krystalizuje się miód. Wychowałam się na wsi. Mój dziadek miał ule. Wirowałam plastry miodu, jadłam je wprost z plastra, ze słoika, jeszcze płynne i już skrystalizowane. Przez 38 lat.
Aż do tego momentu nigdy nie widziałam, by miód zbił się w kamień tak, że nawet nożem nie da się go wyjąć.

Foto w załączeniu:

termin ważności, jak widać - jeszcze ho ho

przód słoja

z tyłu widać, że miód spoza UE, ale ani słowa o dosypce cukru czy innego substytutu

a tak wygląda środek:




Co ciekawe, to nie pachnie  miodem, pachnie czymś dziwnym. Trochę cukierkiem, takim jakby mlecznym. Długo leżącym w starym papierku, w zapomnianej szufladzie.

A w domu mam miody starsze od tego, nadal miękkie, dają się jeść łyżeczką, rozpuszczają się w herbacie, nie trzeba do nich kilofa i smakują miodami.
Toto w herbacie smakuje cukrem. :/ I to takim starym, przechowywanym dziesięć lat na strychu.


5 komentarzy:

  1. Wielokwiatowy z dużą domieszką rzepaku może tak wyglądać, podobny czas zbiorów, przynajmniej w Polsce. Miód rzepakowy czasem jest ciężko odwirować z ramek bo już rozpoczął się proces krystalizacji. Zresztą na pewno pani wie jeśli byli pszczelarze w rodzinie. Nie zmienia to faktu, że mogła być jakaś domieszka i stąd ten efekt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam w domu miody z gryką, nie tylko z domieszką. Żaden tak nie śmierdzi i nie wygląda.
      Zapewniam, że to nie efekt dodatku gryki. ;)

      Usuń
    2. Wysłałabym do testów ;) ale wyrzuciłam.

      Aspartam ma lepszy smak. ;)

      Usuń
  2. Mea culpa, miałem wyłączone obrazy, teraz widzę krupki. Nie ten miód, nie ta pora:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przekonałam treścią, to dobrze, że chociaż zdjęciami. ;) Choć marnej jakości. :D

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.