Kasza gryczana jest smaczna i zdrowa.
Zawiera witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak Mg, K, Fe, P, Ca.
Oczywiście białko, błonnik i wiele wartościowych substancji, w tym krzem.
Jest bezglutenowa.
Produkowana z gryki.
Tak wygląda kwiat gryki zwyczajnej:
Prawda, że cudny? :)
Kasza gryczana kojarzy nam się z ciemnym kolorem i lekko przypalonym smakiem.
Przez wiele lat innej nie było na rynku. Nie wiedzieć czemu.
Przypalony smak kaszy zawdzięczamy prażeniu. Na opakowaniu wówczas widnieje napis "kasza gryczana palona".
Smak charakterystyczny. Wiele osób lubi.
Ja jakoś niespecjalnie.
Tym, którzy mają podobnie polecam spróbować kaszę gryczaną niepaloną.
Po 1 ma o wiele więcej wartości odżywczych, bo nic nie ucieka podczas procesu prażenia.
Po 2 ma całkiem inny smak. Zupełnie pozbawiona jest tej charakterystycznej goryczki z prażenia i tego posmaku dymnego. Wg mnie o wiele lepsza.
Ma bardzo fajny kolor, z lekkim odcieniem zieleni. Zupełnie inna w smaku, delikatna. Zakochałam się w niej po pierwszym kontakcie. Od tamtej pory stale się w nią zaopatruję przy okazji wizyt w Eko Spiżarni.
Mój ostatni nabytek niżej.
Jak widać kasza jest śmiesznie tania.
Nie lubie kaszy gryczanej, ale wmuszam ja w siebie od czasu do czasu albo z braku wyboru - na stolowkach - albo z checi odmiany ryzu i jaglanki.
OdpowiedzUsuńWszystko jest rzeczą gustu. :)
UsuńJa też nie lubiłam kaszy gryczanej...dopóki nie spróbowałam niepalonej
Usuńkasza gryczana niepalona polecana jest osobom z SM ze względu na zawartość krzemu, osobom które spędzają dużo czasu przed komputerem, kasza palona jest właściwie bez wartości odżywczych.
OdpowiedzUsuńOtóż to. :)
UsuńNiepalona jest doskonała, ma fajny jakby orzechowy smak :)
OdpowiedzUsuńIlekroć czytam, że coś ma orzechowy smak zastanawiam się co ze mną nie tak, bo zwykle nie czuję tam nic orzechowego - to raz, a dwa - każdy orzech smakuje mi inaczej. :D
Usuń