Owoce

Owoce

środa, 18 grudnia 2013

[60] Daj karpiowi święty spokój

Ja dziś tylko tak...


Kolega, wielce zaskoczony moim zdaniem, zapytał mnie wczoraj co to za różnica jakiego karpia kupi, czy żywego, czy martwego, czy fileta, czy mrożonkę, a przede wszystkim co za różnica kiedy i jak ten karp zginie, jak jest przechowywany i transportowany.

Odpowiedziałam, że różnica w samym transporcie taka jak między jego wycieczką do Wisły pociągiem typu Elka a transportem w 1944tym do Auschwitz. Albo jak między jego tegorocznym, radosnym pobytem w Piaskach, a pobytem 70 lat temu w Stutthof.
Oburzył się.

Ciekawe dlaczego?! o_O



czwartek, 12 grudnia 2013

[59] Kasza jaglana

Że kasza jaglana jest bardzo zdrowa, wie już chyba każdy.
Ale nadal mało kto ją je.
Jak tak rozpytuję znajomych, dzieje się tak głównie z powodu jej przygotowania.
Nie jest proste.

Kasza nie mieszana przywiera do garnka.
Mieszana zbyt często rozwala się.
Tymczasem sposób na jej przygotowanie jest bardzo prosty...
Ale najpierw o kaszy.

foto: naturalneoczyszczanie.pl


Kasza jaglana jest bardzo łatwo przyswajalna i bardzo pożywna.
Robiona jest z prosa. Ma bardzo charakterystyczny wygląd. Mała żółtawa kuleczka z czarną kropeczką.
Wg medycyny chińskiej jaglanka jest rozgrzewająca.
Poza tym - co bardzo ważne - jest zasadotwórcza. Ma to istotne znaczenie w dzisiejszych czasach, gdy większość posiłków zawiera kwaśne konserwanty, zakwaszający cukier, słodycze itp.

Kolejna ważna rzecz - kasza jaglana jest bezglutenowa. Mogą ją więc jeść ludzie chorzy na celiakię i ci wrażliwi na gluten. Albo po prostu tacy, którzy uważają, że gluten nie jest zdrowy i ograniczają go w diecie.
Ze względu na powyższe kaszę jaglaną można podawać małym dzieciom, jako pierwszy zagęszczacz do mleka, np. w postaci kleiku z rozgotowanej kaszy lub rozgotowanych płatków jaglanych (do kupienia nawet w Tesco). 

Kasza jaglana dobrze wpływa  na stawy i zapobiega demineralizacji kości. Zawiera bowiem krzemionkę, rzadko występującą w naszej diecie. Tym samym wpływa na poprawę stanu naszej skóry, paznokci, włosów. 
Kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6), E, lecytynę oraz pierwiastki takie jak: Mg, K, P, Ca, Fe. Ma też właściwości antyoksydacyjne (neutralizuje wolne rodniki).

Kaszę jaglaną możemy jeść na śniadanie, na deser, na obiad.
Można jej dodać do budyniu, do kaszy manny, do kuskus, zjeść z owocami, z jogurtem, z mlekiem, na tysiąc sposobów. Nadaje się również na obiad, do mięsa, do sosu, do warzyw, do mieszanki kasz (można ją przemycić do gryczanki np.) jak kto lubi. Morze możliwości.

***

Jak ugotować?
Banalnie prosto.

1. Pół kubka kaszy zalać gorącą wodą, wymieszać, odlać płyn.
2. Wrzucić do garna. Im grubsze ściany i dno, tym lepiej.
/Świetny jest Zepter i inne tego typu./
3. Wlać wody dwa razy tyle, co kaszy. Czyli na pół kubka kaszy wypadnie cały kubek wody.
4. Dorzucić łyżkę masła.
/Może być olej kokosowy nierafinowany - dla przeciwników masła./
5. Zagotować i popyrkać minutkę, mieszając.
6. Zamknąć szczelnie garnek, owinąć w gazetę, ręcznik/koc itp., po czym położyć spać, czyli po babcinemu, w kołderkę. :)

Ja robię to wieczorem.
Rano wyciągam garnek z łóżka, wysypują kaszę, mieszam żeby rozdzielić kuleczki i mam kaszę na cały dzień, na śniadanie, na obiad.
Nie gotuję jej, nie stoję przy niej, nie przypalam garnka, nie denerwuję się czy wyjdzie czy nie, zawsze wychodzi. :)
Proste, banalne, niezawodne. :)

Spróbujcie.

***

A oto moje śniadanie z dziś:


Jest kasza, jest moc. :)

środa, 11 grudnia 2013

[58] Naturalne mydła Alep / Aleppo

Mydła bez chemii to jedno z moich ostatnich odkryć.
Nie wyglądają może jakoś specjalnie pięknie. Nie mają tysiąca kolorów, zatopionych pięknych kwiatków itp. sratków, ale są dobre, bardzo dobre. 


Skład jest prosty jak budowa cepa:
mydło sodowe z oliwy z oliwek
mydło sodowe z oleju laurowego
oliwa z oliwek
olej laurowy
wodorotlenek sodu
woda 


Tanie te mydła nie są. Trzy małe mydełka stoją w okolicy 15zł.
Ale mało co dziś jest tanie, poza chemią.
Kupujemy zestaw trzech  mydełek po 75g i stacza na kilka miesięcy.
/Jak dopilnuję i syn nie zrobi z nich zupy podczas kąpieli./ 
Zamawiamy na allegro albo na Etnobazar. 
Żadnego swędzenia, przesuszenia, sypania skóry itp. atrakcji. Polecam atopowcom.



Mydło jest przyjemne w konsystencji. Śliskie, jakby tłuste przy mydleniu, ale nie zostawia tłustej powłoki. Gładkie i bardzo lekko się zmydla. Młody ma dużą przyjemność z jego używania, bardzo podoba mu się gładka konsystencja. Mnie zresztą też.
Mydło nie jest suche, ani bardzo kamienne.
Używa się go tak jak zwykłego mydła. Sama radość. :) 

Poza tym mydła Alep to najlepsze, najzdrowsze i najbardziej naturalne mydła na świecie.

wtorek, 10 grudnia 2013

[57] Kasza gryczana niepalona.

Kasza gryczana jest smaczna i zdrowa.
Zawiera witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak Mg, K, Fe, P, Ca.
Oczywiście białko, błonnik i wiele wartościowych substancji, w tym krzem. 

Jest bezglutenowa.
Produkowana z gryki.

Tak wygląda kwiat gryki zwyczajnej:


Prawda, że cudny? :)

Kasza gryczana kojarzy nam się z ciemnym kolorem i lekko przypalonym smakiem.
Przez wiele lat innej nie było na rynku. Nie wiedzieć czemu.
Przypalony smak kaszy zawdzięczamy prażeniu. Na opakowaniu wówczas widnieje napis "kasza gryczana palona".


Smak charakterystyczny. Wiele osób lubi.
Ja jakoś niespecjalnie.

Tym, którzy mają podobnie polecam spróbować kaszę gryczaną niepaloną.
Po 1 ma o wiele więcej wartości odżywczych, bo nic nie ucieka podczas procesu prażenia.
Po 2 ma całkiem inny smak. Zupełnie pozbawiona jest tej charakterystycznej goryczki z prażenia i tego posmaku dymnego. Wg mnie o wiele lepsza.


Ma bardzo fajny kolor, z lekkim odcieniem zieleni. Zupełnie inna w smaku, delikatna. Zakochałam się w niej po pierwszym kontakcie. Od tamtej pory stale się w nią zaopatruję przy okazji wizyt w Eko Spiżarni.
Mój ostatni nabytek niżej.
Jak widać kasza jest śmiesznie tania.