Owoce

Owoce

czwartek, 23 stycznia 2014

[73] Kwasy tłuszczowe nasycone


Nasycone kwasy tłuszczowe.

Tłuszcze nasycone uchodzą za zło wcielone.
Głównie są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy je w maśle, śmietanie, serach, ale też w niektórych olejach, m.in. palmowym i kokosowym.


Nasycone kwasy tłuszczowe to m.in.:
- masłowy
- kapronowy
- laurynowy
- palmitynowy
- stearynowy
- kaprylowy
- kaprynowy
i parę innych.

Nasycone tłuszcze są wyklęte przez dietetyków, kardiologów i innych specjalistów.
Nie, nie dlatego, że są trujące!
Rzecz w tym, że my (Polacy) ich nie jemy jak ludzie. My się nimi po prostu obżeramy.
Na śniadanie wciągamy kromę z masłem (albo nie daj Bóg z margaryną) i serem żółtym / twarogiem. Potem wchłaniamy schaboszczaka na smalcu i fryty. Do sałatki (o ile ją jemy w ogóle) wlewamy rafinowany olej słonecznikowy albo uniwersalny (i nawet nie wiemy co w nim jest). Na kolację zjadamy chleb z margaryną i pasztetem.W międzyczasie zagryzamy gotowe ciasteczka, paluszki, paróweczki "jedyneczki" itp. śmieci.


Tłuszcze tego typu nie są złe, jeśli jemy je w sensownych ilościach i w wartościowych produktach. 
Poza tym nie są tylko i wyłącznie szkodliwe. Zawierają także zdrowe kwasy tłuszczowe. Np. kwas laurynowy - w dużej ilości znajdujący się w oleju kokosowym. Kwas ten podnosi naturalną odporność naszego organizmu i nie ma związku z wysokim cholesterolem. Dlatego olej kokosowy jemy i nie ulegamy panice na widok nasyconych kwasów tłuszczowych na ulotce.

***

Bogate źródła nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość w 100g)

ProduktNasycone kwasy tłuszczowe [g]Tłuszcze ogółem [g]
Orzech kokosowy - miąższ58,568
Tłuszcz zwierzęcy56,0100
Masło53,580
Tłuszcz roślinny45,088
Słonina41,0100
Margaryna twarda35,080
Ser mascarpone30,546
Ser twarogowy półtłusty30,048
Śmietana 30%30,048
Creme fraiche, pełnotł.26,540
Ser stilton22,536
Ser cheddar, pełnotł.21,534
Czekolada18,531
Smażony boczek16,041
Pasztecik wieprzowy10,027
Frytki ziemniaczane9,037
Siekana wołowina7,016
Pieczeń jagnięcia6,514

tabelka pochodzi ze strony twojasylwetka.pl

Prawdą jest, że spożywanie dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych kończy się wysokim cholesterolem, odkładaniem blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, może prowadzić do zawału i udaru.
Prawdą jest też, że tłuszcze te (zwłaszcza masło) transportują witaminy w nich rozpuszczone: A, D, E i K.
W zasadzie to chyba wszystko co mówi się o tłuszczach nasyconych jest prawdą. :) 

Podsumowując - możemy jeść kwasy tłuszczowe nasycone, pamiętając by ich wartość kaloryczna stanowiła maksymalnie 10% całej dawki kalorii spożytych w danym dniu.
Tzn. że mają być one ułamkiem naszej diety, nie jej podstawą.

***

Inną kwestią jest obróbka termiczna tłuszczy  nasyconych.
W zasadzie to do podgrzewania nadają się jedynie dwa tłuszcze z tej grupy. Są to:
- olej kokosowy
- masło klarowane czy też tzw. Ghee
Oba mają dość wysoką temperaturę dymienia, przy czym nie należy ich smażyć wieczność. Wskazane jest krótkie obsmażanie i na małym ogniu. Jeśli już bardzo trzeba. Jeśli nie ma takiej potrzeby, dusimy potrawę, pieczemy. Smażymy tylko w ostateczności.

Na zdrowie.

c.d.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone...

2 komentarze:

  1. Jednym z najlepszych zwierzęcych tłuszczów do smażenia i bardzo smacznym jest gęsi smalec. Przeważa jednonienasycony kwas oleinowy. Więc jeśli już decydujemy się na smażenie chudego mięsa, a nawet pieczenie ciastek to można na gęsim tłuszczu. Ja nie wierzę, żeby tradycyjnie używany w kuchni tłuszcz od setek lat uznawany za lekarstwo był trucizną. Raz na miesiąc można sobie pozwolić
    Zewnętrznie ma także zastosowanie w leczeniu przeziębienia, działa przeciwbólowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. "Prawdą jest, że spożywanie dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych kończy się wysokim cholesterolem, odkładaniem blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, może prowadzić do zawału i udaru."
    Bzdury! Polecam Jerzego Ziębę np. Ponadto nie tylko on ale coraz więcej prawidłowych informacji przedostaje się, z wierutnego kłamstwa jakoby tłuszcze zwierzęcie są szkodliwe. Ta owa blaszka miażdzycowa o której Pani pisze, powstaje z tłuszczy roślinny, nie zwierzęcych. Także całą informację na ten temat musi Pani zrewidować.
    Pozdrawaim

    OdpowiedzUsuń

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.