Owoce

Owoce

czwartek, 20 lutego 2014

[87] Smak, chrzan tarty - skład

Za moich czasów dziecięcych chrzan składał się z:
- chrzanu, odrobiny cukru, odrobiny octu, odrobiny soli.

Dziś składa się często z tego co niżej:

foto: ze strony ciam.pl 

- chrzan
- woda
- cukier
- ocet spirytusowy
- olej roślinny (jaki?)
- sól
- regulator kwasowości - kwas cytrynowy
- substancja zagęszczająca - guma ksantanowa
- przeciwutleniacz - pirosiarczyn sodu

Wolne żarty. :) 



4 komentarze:

  1. No ,cholery można dostac.Tez przymierzam się pierwszy raz do tarcia chrzanu w domu,nie wiem co z tego wyjdzie,nigdy tego nie robiłam.Mam od zeszłego sezonu posadzony już w ogródku.
    Ostatnio wkurzałam się kupując żółty ser,tez różne dziwy miał,ale już wogóle nie pojmuję po co-barwnik???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo głupi lud wszystko kupi, zwłaszcza gdy ładnie wygląda.

      Usuń
  2. Barwnik w żółtym serze jest po to, żeby się kolor z nazwą zgadzał ;-)
    A co do tematu wpisu: w ekologicznym na pobliskim targowisku w okolicach świąt bywa dobry chrzan tarty. Z tych, co to jak zjeść łyżeczkę, wziąć oddech nosem, to można poczuć którędy idą drogi oddechowe. I ten nie ma żadnych priosiarczynów ani innych takich. Ale już dawno zauważyłam, że w supermarketach to takich chrzanów się nie uświadczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry, prawdziwy chrzan ma jedną wadę: piecze dwa razy. :) Z obu stron. ;)

      Usuń

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.