Zbliża się wiosna, zaraz będzie lato, więc jak znalazł... Trzeba szykować się do słoikowania. :)
Niżej załączam przepis na domowej roboty pektynę z jabłek. Naturalny zagęstnik do dżemów i konfitur.
Polecam.
- 1 kg jabłek
- woda dobrej jakości
- materiał nadający się do przecedzania/filtrowania np. płótno, gaza
Wersja 1.
Kroimy jabłka w kawałki lub kostkę i gotujemy do miękkości. Niektórzy zalecają nawet 2h.
Potem całość przeciskamy przez gazę/płótno.
Można też zostawić do ocieknięcia, np. przez noc.
Powstały płyn redukujemy - gotujemy, aż powstanie lepka ciecz, powstały sok nie może przypominać tego z sokowirówki.
Zawartość gazy można raz jeszcze zagotować z wodą i powtórzyć czynność.
Im więcej wydusimy z tych jabłek, tym lepiej.
Wersja 2.
Z jabłek obieramy gniazda nasienne.
Owoce miksujemy, wrzucamy do garnka, dokładamy do nich wycięte przedtem gniazda (chodzi o to, by nie zmiksować pestek), zalewamy to wodą tak by przykryć i gotujemy pół godziny.
Studzimy, przecedzamy przez płótno.
Czynność powtarzamy - zalewamy wodą raz jeszcze, znowu gotujemy i przecedzamy.
Powstały płyn redukujemy - gotujemy co lekkiego zagęszczenia.
Jabłka wskazane dobre, kwaskowate, zielonkawe. Żadne słodkie, suche, w typie gruszkowym nie będą się nadawać. Mogą być stłuczone, takie których nie będziemy już jeść w całości. Ale nigdy nadpleśniałe - takie wyrzucamy.
Tak przygotowaną pektynę można przechowywać przez tydzień. Najlepiej w lodówce, w zamkniętych słoiczkach.
Witam, czy jest możliwe przygotowanie takiej pektyny z owoców cytrusowych?
OdpowiedzUsuńMozna zrobic z albedo. Czyli ta biała czesc pod skórką. Cytryny trzeba wyszorować. Delikatnie zciąc skórkę (to żółte) tak zeby zostało albedo. Albedo wycinamy, kroimy drobno zalewamy wodą. Odtssawiamy na 30 minut a potem gotujemy 30 minut. Po wystudzeniu przeciskamy przez gazę. Mozna zamrozić i wykorzystywać latem i jesienią
OdpowiedzUsuń