Owoce

Owoce

wtorek, 1 kwietnia 2014

[105] Burak w diecie


Dziś o buraku.



Burak ćwikłowy - bardzo zdrowe warzywo. Tym zdrowsze, im zdrowiej uprawiane.
U zarania burakowego biznesu jedzono tzw. "boćwinę" albo "botwinę", czyli buraczane liście, najchętniej młode. Potem wrzucono na stoły część korzenną. Podobno już Jagiełło zajadał się burakami.

Największe zalety: duża zawartość błonnika i właściwości odkwaszające organizm - buraki są zasadotwórcze.
Zawierają kwas foliowy, zestaw witamin z grupy B, witaminę C, przeciwutleniacze i betacyjany - związki istotne w profilaktyce nowotworowej.


"100 g buraków zawiera: 300 mg potasu, 84 mg sodu, 25 mg wapnia, 15 mg magnezu, 3,2 mg fosforu, 0,4 mg żelaza i cynku."
(źródło: planeta.zdrowie.pl)

Buraki warto jeść dla potasu, wapnia, magnezu i pektyny. To ostatnie ze względu na właściwości detoksykujące. Pektyny mają zdolność "wymiatania" z organizmu metali ciężkich.
Burak ważny jest w diecie osób z zaburzeniami równowagi kwasowo-zasadowej, w diecie nadciśnieniowców, przy problemach żołądkowo-jelitowych czy wysokim cholesterolu.

Burak nie jest wskazany tylko jako stały element diety cukrzycowej, ze względu na sporą zawartość cukrów.

Zawiera cynk, mangan i miedź. Ma pozytywny wpływ na kobiecy organizm w czasie menopauzy, menstruacji czy PMS. (Drodzy panowie - pójcie swoje kobiety sokiem z buraka. :D)
Wspomaga pracę wątroby - oczyszcza ją, pomaga odtruć organizm.
Potrafi łagodzić objawy przeziębienia, grypy, łagodzi kaszel.
Syrop z buraka zna chyba każdy?

***

Co z żelazem?

Tak, burak posiada żelazo. Nawet nie mało. Jak na roślinę.
Jak wyżej podałam, około 0,4mg w 100g produktu.

Pytanie ile tego buraka zjadamy dziennie?
100g? Każdego dnia?
1kg? Wątpię.

Żeby było ciekawiej - łyżka melasy buraczanej zawiera około 3mg żelaza. :)

Faktem jest, że żelazo z buraka jest świetnie przyswajalne. Najlepiej ze wszystkich roślin.
Dzieje się tak dlatego, że buraki zawierają miedź, kobalt i mangan, a te pierwiastki wspomagają wchłanianie żelaza w jelicie cienkim.
Drugim wspomagaczem jest witamina C, również obecna w buraku. 

Rzecz jednak w tym, że przeciętna kobieta w kwiecie wieku potrzebuje około 15-20mg żelaza na dobę. Kobieta w ciąży jeszcze więcej, mężczyzna raptem trochę mniej.
Łatwo policzyć ile tego buraka musielibyśmy jeść każdego dnia, by czerpać z niego całe potrzebne nam dobowo żelazo.

Jedzmy buraki, mają dużo wartościowych składników. Ale nie ma co liczyć na to, że jedna surówka z buraka tygodniowo ma jakiś wpływ na poziom naszego żelaza, bo nie ma.
Tym bardziej, jeśli pijemy codziennie czarną herbatę, kawę, jemy otręby, płatki zbożowe czy pełnoziarniste pieczywo. Wszystkie te produkty zaburzają przyswajanie żelaza.

Burak jest bardzo ważnym składnikiem diety. Nie należy z niego rezygnować. Przyszła wiosna, niedługo będzie czas na zajadanie się zupką botwinkową. Korzystajmy z tego, ile się da.
A jeśli mamy problemy z żelazem, szukajmy jego źródeł gdzie indziej, bo sam burak na pewno nas nie uratuje. Tym bardziej, że duże ilości buraków mogą zrobić nam gorzej, niż lepiej, ale o tym na dole...

***

W ilości żelaza na głowę bije buraka taka np. natka pietruszki. Zawiera go około 6mg w 100g produktu. Żelaza warto szukać także w innych zielonych warzywach, a nawet w glonach.
W soczewicy  np. znajdziemy około 3mg żelaza. W pokrzywie prawie 4mg.
Sporo jest go także w figach, około 2mg.

Koktajl żelazowy mojego autorstwa nr 1:
- szklanka soku z buraka (im mniejsze buraki, tym lepiej)
- pół pęczka natki pietruszki
- dojrzały banan
- dojrzała figa
- opcjonalnie do posłodzenia melasa buraczana
- sok z połowy cytryny

Koktajl żelazowy mojego autorstwa nr 2:
- szklanka soku z buraka
- garść młodej pokrzywy
- miękka, dojrzała gruszka
- dojrzała figa
- melasa
- sok z cytryny 

Wrzucić wszystko powyższe (można coś dodać lub ominąć) w blender i ukręcić.
Jeśli lubimy rzadką konsystencję dolewamy wody źródlanej, schłodzonej herbaty z czystka, czy co tam nam przyjdzie do głowy.

***

Betanina - barwnik buraka, ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i obniżające poziom cholesterolu.
Betanina obnoża poziom homocysteiny, odpowiedzialnej za powstawania blaszek miażdżycowych.

E-162 to naturalny barwnik spożywczy, betanina właśnie, inaczej czerwień buraczana.

***

W temacie buraka trzeba zaznaczyć jedną ważną rzecz.
Buraki, tak jak i inne warzywa korzeniowe, zawierają azotany. Substancje pochodzące z nawozów.

Jest to jeden z powodów, dla których dziś już nie zaleca się ciężarnej kobiecie picia kosmicznych ilości soku z buraka "na krew".
Z tego samego powodu nie radziłabym poić dzieci na potęgę sokiem buraczanym.

Co zrobić, aby odjąć burakom azotanów?
Przede wszystkim obrać.
Następnie odciąć górną i dolną część.
Jeśli gotujemy buraki ze skórką, wodę zawsze należy wylać.

Płukanie daje niewiele.
Za to sporo zyskujemy przez przechowywanie. Burak zjedzony teraz, taki który przeleżał zimę, zawiera tych azotanów dużo mniej niż świeży, wyjęty z ziemi niedawno.

Ideałem byłoby, gdyby był ekologiczny, taki niezasypany nawozem po szyję.
Podobnie z sokiem, jeśli kupujemy gotowy dobrze by było, gdyby był z kontrolowanej uprawy.

4 komentarze:

  1. Akurat dziś dodałam do szejka sok z wyciśnietego buraka.Staram się to robic czesto,jutro jade po nową dostawę buraków,a oczywiście tez będę siała swoje w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam często straszną chcicę na buraki, pewnie czegoś mi brakuje. Po ugotowaniu zupy (barszczu) zajadam się samymi obgotowanymi burakami. Ja może dodam tylko do tego co Kropka napisała, o zawartości metali alkalicznych - cezu i rubidu. Zasadowe i przeciwnowotworowe, jedno z drugim podobno idzie w parze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasadowe i przeciwnowotworowe - tak, bardzo.
      Lubimy zasadowe. :)

      Usuń

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.