Betanina, czyli czerwień buraczana to E-162.
Barwnik, dodatek do żywności. Naturalny, ciemnoczerwony, w typie burgunda, aż do fioletu.
Uzyskuje się ją z buraka ćwikłowego.
Dodawana do deserków, galaretek, dżemów, napoi gazowanych, kremów w ciastkach, lodów, jogurtów, cukierków itp.
Jest praktycznie we wszystkich słodkościach. Co ciekawsze można ją znaleźć w kiełbasach, pasztetach i innych tego typu produktach, gdzie jest wszystko, tylko nie mięso i jakość.
Znajdziemy ją także w otoczkach tabletek i jako składnik syropów.
Nie jest toksyczna.
Ma za to inną wadę.
Buraki są nawożone, zawierają sporo azotanów. Produkcja barwnika z buraka to tworzenie buraczanej esencji, która siłą rzeczy ma w sobie tych azotanów niemało.
Betanina wypłukuje się i wydala wraz z moczem, ale ze względu na te azotany produkty z betaniną nie nadają się dla dzieci.
Uznawana jest za dodatek bezpieczny, ale dobowej dawki dopuszczalnej nie ustalono.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.