Owoce

Owoce

wtorek, 6 maja 2014

[113] Betanina

Betanina, czyli czerwień buraczana to E-162.
Barwnik, dodatek do żywności. Naturalny, ciemnoczerwony, w typie burgunda, aż do fioletu.

Uzyskuje się ją z buraka ćwikłowego.

Dodawana do deserków, galaretek, dżemów, napoi gazowanych, kremów w ciastkach, lodów, jogurtów, cukierków itp.
Jest praktycznie we wszystkich słodkościach. Co ciekawsze można ją znaleźć w kiełbasach, pasztetach i innych tego typu produktach, gdzie jest wszystko, tylko nie mięso i jakość.
Znajdziemy ją także w otoczkach tabletek i jako składnik syropów. 


Nie jest toksyczna.
Ma za to inną wadę.
Buraki są nawożone, zawierają sporo azotanów. Produkcja barwnika z buraka to tworzenie buraczanej esencji, która siłą rzeczy ma w sobie tych azotanów niemało.

Betanina wypłukuje się i wydala wraz z moczem, ale ze względu na te azotany produkty z betaniną nie nadają się dla dzieci.
Uznawana jest za dodatek bezpieczny, ale dobowej dawki dopuszczalnej nie ustalono.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.