Jedna z moich wariacji na temat kaszy bulgur.
Składniki:
- filiżanka kaszy bulgur / jaglana / jęczmienna / gryczana (można dać jakąkolwiek ulubioną kaszę)
- kurczak pozostały z obiadu, 2-3 skrzydełka
- pół małej cukinii / kabaczka
- gruby szczypior
- szparagi, kilka sztuk
- cebulka
- czerwona papryka (ilość zależna od gustu, ja dałam 1/2)
- ząbek czosnku (można więcej; gotując dla siebie i syna muszę ograniczyć, bo nie zje)
- fasolka szparagowa, 5-8 sztuk
- kilka zielonych oliwek
Przyprawy:
pieprz ziołowy, pieprz zwykły, sól morska/himalajska, kmin rzymski mielony, ziele angielskie mielone, biała mielona gorczyca, pieprz cayenne, kurkuma;
Przyprawy mieszam jak mi fantazja pozwoli. Z reguły daję płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego, pół łyżeczki kminu rzymskiego i kurkumy, oraz po 1/4 łyżeczki innych przypraw.
Sól do smaku.
Kaszę gotuję jak zwykle.
Dwa razy tyle wody co kaszy, odrobina tłuszczu, zagotować i do łóżka.
Szparagi i fasolkę gotuję tak, by pozostały lekko chrupkie.
Tu miałam akurat białe szparagi i żółtą fasolkę. Osobiście wolę zielone szparagi i zieloną fasolkę, ale zepsuli mi plany w warzywniaku, bo nie mieli. :)
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę/olej kokosowy, wrzucam cebulkę. Gdy się zeszkli dodaję przyprawy i czosnek. Przesmażam lekko i wrzucam cukinię / kabaczka. Duszę dwie minutki i dorzucam (wcześniej przygotowany na obiad, nie wymaga więc gotowania ani pieczenia) kurczaka, pokrojone w ćwiartki oliwki, a po chwili resztą składników, przykrywam i zostawiam na minutę, wrzucam kaszę, mieszam, przykrywam, wyłączam.
Po chwili podaję.
Do dania można dorzucić wszelakie resztki z lodówki.
Proponuję kombinować bez ograniczeń. :) Pomidory, boczek (jeśli ktoś lubi), jakieś wędliny (dobrej jakości), kapary - co komu przyjdzie do głowy.
Uwielbiam proste, sycące potrawy. Zwłaszcza jednogarnkowe. I takie, które można schować do lodówki i np. zabrać potem do pracy czy na jakiś wypad.
Wygląda zachęcająco, może uda mi się spróbować zrobić w tym tygodniu:) Ja tez lubię takie dania jednogarnkowe:)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńZ jakąkolwiek ulubioną kaszą. :)
ja uwielbiam takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńproste,bez wariactwa ,chociaż te tez lubię w kuchni :)