Owoce

Owoce

wtorek, 24 marca 2015

[152] Soki wyciskane z jabłek...


Jakiś czas temu pojawił się nowy sokowy gadżet.
Soki w kartonach z kureczkiem.
Dostępne wszędzie.

W Tesco, w Carrefour, w Simply, na pasażach marketów z okazji różnych eventów pod hasłem "zdrowa żywność" itd. Zwykle w pojemności 1L, 3L i 5L.


Są to soki wyciskane, nie z koncentratu.
Pasteryzowane oczywiście.
Ale bez dodatków.
W większości nie dorabiane, nie poprawiane, nie dosładzane.
Nie mają nawet sztucznej witaminy C, ani kwasu cytrynowego.

Trzeba je zszamać w ciągu 14 dni. Niektórzy producenci podają trochę dłuższy termin, ale zalecam jednak te 14 dni. Potem sok zmienia smak. 


Bazą są jabłka, więc całą akcję zawdzięczamy panu ze wschodu, temu na P.
Nie ma tego złego... jak widać.
Kupić możemy soki jabłkowe 100% albo z dodatkiem aronii, marchewki, maliny, buraka itd.
Są naprawdę smaczne. 


Różnie wypadają te smaki z różnych firm. A wszystko z powodu różnych gatunków jabłek dodanych do wyrobu. Mieliśmy już trzy różne, każdy smakował inaczej.

Jedyne co mnie niepokoi w całym tym biznesie, to worki plastikowe użyte do przechowania tego soku, wewnątrz kartonika. Na większości opakowań nie jest napisane co to za tworzywo.

A przynajmniej ja nie znalazłam.
Eko sok w plastikowym worku.... Hmmm, średnio to wypada, prawda?
Obawiam się jednak, że nie ma innej opcji tak długiego przechowywania i zużywania przez dwa tygodnie. 


Wysłałam zapytania do paru producentów. Ciekawe czy któryś  mi odpowie. :)

***

Jeśli trafiliście gdzieś na informację odnośnie opakowania, bardzo proszę o cynk.

Ps.
Na Waszą prośbę załączyłam gadżet o informowaniu mailem o nowym wpisie oraz obserwację przez google+.
Pozdrawiam i dziękuję za miłe wiadomości. :)

***

Podzielcie się swoimi doświadczeniami w temacie ww. soków. Próbowaliście?

4 komentarze:

  1. Czy jakiś producent odpisał? Oby nie BPA ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten worek, w który nalewany jest sok to tzw. bag-in-box. Jeden z producentów m.in. pisze tak:
    "W technologii Bag in Box stosowane są folie barierowe dzięki czemu do minimum ograniczono dostęp gazów do wnętrza worka. Sprzyja to utrzymaniu świeżości i żywotności produktów bez używania dodatkowych środków konserwujących. Specjalnie zaprojektowane zawory dodatkowo minimalizują dostęp gazów do wnętrza opakowania co pozwala na zachowanie maksymalnej świeżości i dłuższe przechowywanie produktów.
    Produkty przechowywane w workach typu Bag in Box w pełni zachowują wartości odżywcze i parametry jakościowe. Dodatkowo są one produktami w pełni ekologicznymi i podlegającymi recyklingowi."
    (info ze strony: http://www.bibp.pl/pl/)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.