tag:blogger.com,1999:blog-4800947931148966586.post505984453079736626..comments2024-03-01T05:09:04.533-08:00Comments on Nasze Życie Bez Chemii: [11] Mielonka i ... mielonkaKropkahttp://www.blogger.com/profile/17645204809489216761noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-4800947931148966586.post-76540696101702278262017-01-12T12:11:44.005-08:002017-01-12T12:11:44.005-08:00Polecam Wieprzowinę w sosie własnym z Lidla - 98% ...Polecam Wieprzowinę w sosie własnym z Lidla - 98% mięsa i przyprawy. Szukam teraz dań gotowych na takim poziomie wykonania.Marcin Shttps://www.blogger.com/profile/15126803715739093376noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4800947931148966586.post-85773649154450938852014-01-02T06:37:15.619-08:002014-01-02T06:37:15.619-08:00Jeśli dodaje pan saletry, to nie dodaje pan azotyn...Jeśli dodaje pan saletry, to nie dodaje pan azotynu sodu/potasu tylko azotan sodu/potasu. <br /><br />To nieco ;) zmienia postać rzeczy. Jedna literka, a zmienia wszystko. Kropkahttps://www.blogger.com/profile/17645204809489216761noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4800947931148966586.post-34127943201291852882013-12-16T08:41:54.360-08:002013-12-16T08:41:54.360-08:00Bez azotynu sodu nie powstałoby wiele produktów mi...Bez azotynu sodu nie powstałoby wiele produktów mięsnych. Stosuje sie go w maksymalnej ilości 60mg/1kg mięsa! Robię własne kiełbasy, wędzonki, pasztety itd i wiem, że bez azotynu sodu, dawniej powszechnie stosowanego i zwanego pod nazwą saletry, nie zrobiłbym wielu smacznych wyrobów. Bardziej szkodliwe i stosowane w dużych dawkach są: benzoesan sodu i popularny wzmacniacz smaku: glutaminian sodu. Nie należy zatem tak bardzo bać się azotynu sodu (saletry potasowej), którą nasze babcie i prababcie stosowały na co dzień w swojej kuchni i dożyły sędziwych lat.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03609282377020072421noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4800947931148966586.post-62209136606763617902013-07-26T08:24:20.163-07:002013-07-26T08:24:20.163-07:00To prawda, byly pycha, nadal sa znosne w smaku. Sz...To prawda, byly pycha, nadal sa znosne w smaku. Szkoda tylko, ze chemiczne. Kropkahttps://www.blogger.com/profile/17645204809489216761noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4800947931148966586.post-42397211261870562292013-07-26T07:51:40.820-07:002013-07-26T07:51:40.820-07:00Czyżby Krakus? Do niedawna z dostępnych u mnie naj...Czyżby Krakus? Do niedawna z dostępnych u mnie najlepsze były wlasnie Krakus, ale się popsuły. Ja czytam etykiety już od dawna, i dlatego już dawno nie jadłam mielonki. Smaczne były i pewnie nadal by były przynajmniej niektóre gdybym wlasnie nie zaczęła czytać etykiet.skarbekhttps://www.blogger.com/profile/16262895214233148371noreply@blogger.com