Owoce

Owoce

środa, 8 kwietnia 2015

[154] Domowy serek homogenizowany waniliowy

Większość dzieci uwielbia serki typu homogenizowanego.
Są gładkie, słodkie, pięknie opakowane. Nic więc dziwnego.

My nie jadamy tego typu produktów.
Głównie dlatego, że przygotowanie takiego serka w domu jest banalnie proste.


Wystarczy kilka składników:
- serek homogenizowany bez dodatków (krowi, kozi, co kto lubi)
albo
- domowy twarożek wykonany z mleka nie UHT, prosto od krowy lub kozy
(mleko zostawiamy do ścięcia, potem powoli gotujemy aż pojawią się grudki, odcedzamy wodę, twarożek taki blendujemy  na gładko)
- miód / syrop klonowy / ksylitol
- laska wanilii

Na 200g serka przeznaczamy pół laski wanilii i 1 łyżeczkę miodu / syropu klonowego.

Mieszamy i voila!

Proste, szybkie, dużo zdrowsze niż to takie kupione w sklepie, zabarwione betaniną albo innym szajsem, z niby owocami (1%), z toną cukru, karagenem do zagęszczenia itd.

Polecam.


4 komentarze:

  1. Czy może być po prostu mleko pasteryzowane ze sklepu? Takie z butelki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można też po prostu serek zmieszać z miodem albo musem bananowym (domowym) :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.