Owoce

Owoce

piątek, 19 lipca 2013

[16] Olej migdałowy

Ze względu na zawartość kwasów nienasyconych oraz witamin olej migdałowy ma bardzo cenne właściwości, m.in. wzmacnia ochronny płaszcz skóry i zmiękcza naskórek.
Zawiera olej linolowy, witaminy z grupy A, B i bardzo dużo E.
Działa odżywczo, poprawia ukrwienie skóry, stanowi także naturalny film przeciwsłoneczny, o faktorze SPF równym 4,659.
Ma zdecydowanie działanie pielęgnacyjne, nawilża, wygładza, natłuszcza skórę.
Rozprowadzony na ciele stanowi film okluzyjny, czyli zatrzymuje wodę. Opóźnia przez to procesy starzenia, a także chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak np. wiatr.
Świetnie sprawdza się przy skórze podrażnionej, swędzącej, ze zamianami typu AZS i w łuszczycy.


Uzyskiwany może być zarówno z migdałów gorzkich jak i słodkich.
Jednakże w przypadku tych pierwszych proces produkcyjny jest nieco bardziej skomplikowany. Dlatego wersja druga jest popularniejsza. Nie ma tu bowiem konieczności pozbywania się z produktu substancji toksycznych (np. kwas pruski), które migdały gorzkie zawierają.


Olej migdałowy nadaje się na twarz, do pielęgnacji ciała, a nawet włosów. Dla osób starszych i dla niemowląt. Do skóry suchej i normalnej.
Co na niego powie skóra tłusta, trzeba sprawdzić.


Jest kosmetykiem bardzo uniwersalnym. Można go używać samodzielnie, robić różne mieszanki, dodawać do gotowych kosmetyków. Można go znaleźć w wielu kremach, maskach, balsamach itp.
Można go też kupić samego, w aptece, w sklepach z naturalnymi kosmetykami, albo zamówić w aptece. (Lepsze apteki mają nawet na stanie.) 
Ważne, by był sam w sobie, bez chemicznych dodatków, np. konserwowany witaminą E (tokoferol).
Wtedy jest najcenniejszy.

Jego najpopularniejsza mieszanka sklepowa to Oliwka Pielęgnacyjna HiPP.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo proszę nie zapraszać i nie "wyróżniać" mnie żadnymi łańcuszkami.
Dziękuję.